Friday, December 17, 2010

Macam Beruk-Beruk Di Jalan Raya!!

 Haish.......hidup ni... bukan la senang...
harga kopi dah makin nek kot...
pasneh kena cari keta yg pakai arang batu..
dan lg memilukan...
kena tgk beruk-beruk di jalan raya yg asyik bergaduh
 
Yeah,kali nie menyimpang sket la kan
lama dah tgk...cuma malas nak bising
tp bila slalu je senyap,nmpk mcm lembu kena cucuk hidung
we vote u to fight for our right
bukan tuk tgk ampa semua perang mcm budak2 tak cukup umur
bosan,bosan, bosan

Dulu budak neh semangat je bila org sembang sal menda neh
tp skang rasa nyampah pun ada
semua nak jd hero...
mcm2 isu kecik nek...
padahal byk lg menda besar ley bincang...
Generasi kami dh bosan tgk generasi tok wan asyik perang menda2 kecik


Mak kata menda neh nie kotor
Mcm men lumpur,kalau tak terpalit skali menda kotor tu tak sah..
DEMOKRASI
sbb perkataan tu la beruk-beruk asyik bergaduh di jalan raya..
sbb masing2 ada hak dan nak jd hero kan??


Pasal hak kami??
Mana ada org nak kisah pun,asal poket doraemon depa pnuh jd la
Bila duk atas,cepat2 kaut masuk poket doraemon
sbb dah tahu tak lama pun nak duk atas tu
kan? 

Kami rindu la kat dictator kami
sbb dia dulu boleh cntrol semua
dia mcm robin hood
dia amik kat dia,tp dia jaga kami


Kami tak boleh tunjuk kami tak puas hati..
sbb abg besar kami kata "jangan"...
lagi pun kami tkt nanti kami kena headshot..
sapa nak tanggung nanti??

Agak-agak sampai bila la nak terus mcm ni??
semua ada agenda sendiri..
lepas tu bila kami komen sikit..
tok wan marah..
kata generasi kami x patriotik lgsg..
tp......
tok wan asyik juangkan pasal peribadi tokwan ja??
tak byk pun sal negara??
tok wan patriotik ke mcm tu??


Kami bukan tak blaja pasal ekonomi..
kami bukannya tak pi universiti...
kami bukan tak tahu nak beza mana elok,mana buruk..
kami bukan bodoh...

Kami dah besar dah pun...dah boleh berfikir sendiri..
bila tgk geng2 tok wan asyik duk menjerit-jerit dalam peti televisyen tu
kami pun malu...

Tok wan kata kat kami,
tok wan nak pi keja berjuang tuk kami..
tp menda len yang Tok wan buat...
Keta tok wan besar-besar..
keta kami kecik-kecik ja...
 Tok wan xpa la..
Semua menda naik pun tok wan ada duit yg dalam poket doraemon tu
kami nie??
makin lama makin susah...

Bila ramai generasi kami keja kat luar negara..
Tok wan kata kami x kenang jasa..
 tp....
tok wan tak taw yang kat sana kami hidup senang...
tak macam tok wan buat kat kami..

Satu hari nanti... akan datang pemimpin dr generasi kami..
Dan kami harap pemimpin tu tak buat perangai mcm tok wan sekarang..
Insaflah tok wan..
jgn jd..
MCM BERUK-BERUK DI JALAN RAYA...


Friday, September 17, 2010

Cita malam pertama orang kawen.. :-)

Saja singgah kedai kopi kampung,nak amik berita2 terkini sat,pas2 mai update
database sal kampung neh kan,al-maklum lah,angan2 nak jd ketua kampung kan,
kena la perihatin sket kan,mai jenguk2 orang2 tua xda keja yg melepak men dam 
cm xda anak bini neh.

Duk ja,aku trus order,"bang meon oi,kopi larat satu na"
Tiba2 ada sora sumbang sambung kot belakang,
"hang duk order kopi larat 2 hg dah x "larat" dah ka??"
Cess.. bila plak la Pak Cik Leman neh mai,kalau aku nmpk dia td,
tobat aku x msk kdai dah.

"Tak aih.. saja ja mai tambah tenaga,org kata, muda2 neh la kita kena kumpul 
tenaga byk2,satg bini keja senyum ja,x gitu Pak cik Leman??"

"Elok sgt la 2,jgn satg hg mai teriak melutut merayu minta 
petua kat aku dah la pas kawen nanti"
Cess.. longkang btul mulut orang tua neh.. tp sebagai bakal Ketua Kampung yg
berdiplomatik,aku senyum ja,jwp ngan x ikhlas
"Aish.. petua kena minta jugak..Pak Leman kan hebat..
4 skali boleh handle lg kan"
Senyum lebaq orang tua 2.. nmpk dah gigi yg tinggal 2-3 batang ja..
Xpaham aku mcm mana bini dia bley melekat xtaw..
Cnfrim pakai minyak dagu orang tua neh...

"Hang mai cni sat,aku ada menda nak cita ngan hang"
Cnfrim orang tua neh mai ajak aku tambah dosa petang2 mcm neh..
Ikut kan ati malas nak melayan.. tp sebagai aset masa depan,kena la aku bek 
ngan Pak Leman neh kan..Sbb mulut dia kalah internet ooo...
Dia ckp apa ja org slalu ja percaya walaupun 50-50 ja menda tu btoi

"Neh,aku ada cita nak gtau hg neh.. hg dgr lek lok na..
Cita pasai orang dah kawen.."
Aku pun dgr la ngan penuh minat la kononnya....
"Mcm neh cita dia...."

xxxxxxxx


Tersebut lah al-kisah... si adam ngan si maya dah nak menikah... 
jodoh orang tua depa yg tentukan..

Orang tua si adam neh duk sakit dah.. jd dr bertunang,sat ja la depa neh 
nak kena menikah dah..nak dijadikan cita.. si adam ngan si maya neh dua2 
jenis pemalu,jd depa neh x pandai sgt la bab2 nak kawen n romantis2 neh...
jd satu hari 2,si maya tanya la mak dia.. 

Maya: Mak,cheq tkt la dah kawen neh,cheq bukan reti sgt neh,tambah bab2 
          malam pertama neh,cheq mana reti menda tu semua.. segan aih...
Mak:  Hang nak takut apanya,semua orang mesti kawen,cuma awai ngan 
           lambat ja pun..
Maya: Ya la mak.. cheq neh pemalu,kawan laki ada brapa kerat ja..satg 
           suami cheq duk minta "menda" tu,cheq mana la reti..
Mak:  Neh,hg toksah duk buat malu keterunan Bedah aih,menda tu pun 
          nak kena ajaq ka??
Maya: Btoi la mak... cheq xtaw pasai tu semua...tu duk risau neh...
Mak:   Hang neh,tok sah duk risau aih.. laki hg mesti bg signal punya kalau 
           dia mau.. hang kena alert ja la... tunggu signal dia.. jgn hg pi dulu mcm
           rimau terkam rusa,wat malu ja aih...
Maya: Btoi neh mak?? kalau laki cheq tu tak reti jgk nak buat mcm mana??
Mak:   Pakat x dapat cucu la aku kalau macam tu,(sambil gelak besaq)
Maya:  Mak neh,dia duk main-main plak dah,kita duk risau neh..
Mak:   Hang toksah risau aih,masing2 pi kursus nikah dah,laki hg taw la
           nak buat macam mana.. hang tu kena ready ja..
Maya:  Hah,kalau macam tu xpa la,cheq tunggu ja la no... 
           hehehe(sambil senyum gatai)

Maka selamat lah mereka dinikahkan... bersanding ala kadar ja..
janji selesai semua... Jadi malam tu bermula la episod depa 
sebagai suami isteri yang sah...Tp malam tu maya penat sampai lupa
pesanan mak dia..

Adam: Maya,nikah jugak kita no... dulu kecik-kecik duk tgk ja dr jauh
           nak teguq x berani,hehe
Maya: Awat x brani?? sebab cheq besaq cam tong drum ka dulu??
Adam: Eh,tak aih,ke situ plak dia,pasai malu la tak teguq.. hehe
Maya: Hah,kalau macam tu xpa la,ingat pasai menda len..
Adam: Maya.... eerrr.... eerrr...(tergagap-gagap)
Maya: Awat neh?? sejak bila gagap neh?? sebelum neh elok ja??
Adam: Xda apa aih.. saja ja.. hehe.. eerrr...
Maya: kalau macam tu tak pa la.. neh yang berpeluh sakan sgt neh
           awat?? muka merah ja dr td?? ada yang x kena ka??
Adam: Eh,xda apa aih.. semua baik ja,bilik neh panas sket kot,tu
           yang berpeluh tu...
Maya: Haish,buang tebiat ka apa,bilik ada air-cond,sejuk sampai kena 
           selimut neh duk kata panas lagi.
Adam: Yaka,hehe,angin kus-kus mai kot,tu berpeluh neh,hehe
Maya: Macam2 la u neh..
Adam: Maya.....
Maya: Hah,awatnya neh??
Adam: 'Kapal Terbang' nak landing!!..(sambil senyum gatai)
Maya:  U neh gila ka apa?? Mana ada kapal terbang,bukan dekat ngan 
            airport pon aih,bunyi kapal terbang pun xda aih.(tarik muka)
Adam: Eh,dok aih,maksud i kapal terbang.....(tak dan abes 
            cakap Maya mencelah)
Maya: U neh pelik la malam neh,i penat lah, i nak tdo dulu..
Adam: Eerrrr...... okay......(muka frust cm apek kalah judi)


Esok nya tue,lepas Maya bangun ja,dia turun bwah nak buat sarapan
mak maya cepat2 tarik anak dia pi dapur..

Mak: Maya, macam mana? okay ka semalam?
Maya: Apa yang okay nya mak??
Mak:  Alah yang gitu-gitu tu...(sambil wat gaya apek )
Maya: Apa yang gitu-gitunya mak??
Mak : Haish,x paham bahasa sungguh,laki hg 'buat' ka tak ngan hg? (sora tinggi)
Maya: Owh.. menda tu ka,cakap la siang-siang... dia x buat apa pun mak,
           cheq duk tunggu jgk,sentuh pun tak,jangan2 laki cheq tu gay apa??
Mak: Haish,minta simpang la menantu aku macam tu,takkan dia tak bagi 
         signal langsung??
Maya: Tak pun mak,duk buat perangai pelik ada la,duk kata kapal terbang 
           nak landing tgh-tgh malam buta semalam,apa kena xtaw..
Mak: Laaaa..... hang neh,serabut sungguh,tu dia bagi signal la tu.. awat 
         hg x jawab??
Maya: Lah,cheq mana la nak taw....
Mak:  takpa2.. malam neh kalau dia cakap mcm tu lagi,hang jawab la
           'Landasan dah Sedia' 
Maya: Lagu tu ka mak?? okay2,malam neh cheq buat macam tu na.

Malam tu Maya bersiap cantik-cantik,duk tunggu laki dia masuk bilik ja
Adam masuk bilik,tp wat tak taw ja kat Maya,salin baju,terus baring..
Maya heran... tp dia tunggu jgk la.. dia tunggu punya tunggu punya tunggu..
tapi takda apa jugak..

Maya: U.... i lawa tak malam neh??
Adam: Besa ja pon i tgk,xda lawa pa pon.

Maya diam ja.. haish.. baju aku salah beli ka?? (getus maya dalam ati)
Maya tunggu lagi,kot-kot la laki dia duk nerves ka,tu yang jwb macam tu.
Tp punya tunggu laki dia senyap ja..

Maya: U.... dah nak tdoq ka??
Adam: Dok aih..duk bancuh kopi neh nak minum,tu yang duk 
           baring atas katil neh
Maya: ala u neh.. i tanya elok-elok, u jawab men-men pulak..
Adam: Dok aih,i serius neh

Maya dapat tangkap dah.. laki dia merajuk neh.. tu duk senyap ja...
"Takpa-takpa.. kalau dia xmau stat,meh aku stat dulu,huh" kata  
 maya dalam hati

Maya: Adamku sayang.......
Adam: Awatnya?? nak apa lagi??
Maya: 'Landasan dah sedia'...(muka merah tersipu-sipu)
Adam: Xdak dah,'KAPAL TERBANG DAH ROSAK'
Maya: Hah?????

xxxxxxxxxx
Kahkahkah... gelak sakan la aku ngan pak leman..
"Tu la,kalau nak kawen,ilmu tu kena lengkap,bukan main serbu ja
semua kena ada br ley kawen" kata Pak Leman 
Aku angguk ja pala tanda setuju...
Petang tu aku tambah dosa sebakul lagi duk ngan Pak Leman,
duk ngutuk orang sakan,hehe
tp aku dapat moral of the story..

"Make sure you are well prepared 
before you get married"

:-)


Thursday, September 16, 2010

Diploma time,:-)

Semester 1

Budak br nak blaja msk universiti la katakan,masa mula msk,
pakai kemas abes la kan,kena minggu orentasi da senior wat samseng la,
and mcm2 lagi la,besa la,junior br msk,kerek la ampa kan,hehe
sem satu aku jd budak library ja,keja photostat paper lec suh,
rajin lagi nak tgk buku sbb br pas insaf SPM lingkup,hehe
Membe pak aku tnya satu soalan kat pak aku time aku msk
UiTM neh,"mat,awat antaq anak hg mai Uitm neh??
Dah elok2 dia duk kat insaniah,jalan ada bau syurga dah,
hang mai antaq dia kat cni pulak"

Pak aku kool ja senyum,aku plak rasa segan time 2..
Pak Cik.. xda jaminan na msk syurga ikut tempat kita blajaq..:-)
Xda menda menarik time sem 1 neh melainkan mata aku keja 
melilau tgk aweks2 dalam uitm tu,hot stuff byk sungguh,
Kalau la aku ensem cam Brad Pitt la kan,aku ngorat merata dah aih,hehe

Sem 1 neh la br nak knai membe2 br.. ada yg okay,ada yg aku kureng sket la.
Ada gak yg hebat sgt sampai kena pulau,abg rockstar konon,haish..mcm2..
Time neh aku blajaq apa itu overnite,hehe,budak x pnah jauh ngan madam n boss,
dapat kuar malam n jalan2 ngan membe2 kira abes sempoi dah la.
Ampa yg baca neh pun ada gak aih yang wat cm2.. konon2 besaq dah la
ley wat cm2.. Dewasa la kononnya,hehe,malu ja aih ingat blk,:-)
sem 1 neh bilik aku kena ngan uztaz basir sbb buat bising nak tangkap 
abe time bzday dia,kami ligan dia,ikat ngan tali rafia,suh cerap amik bahan2 adunan
kat bilik,duk tunggu cun punya.. skali yang mai uztaz basir,memang cabut abes la,yg senior plak pi jerit kat kami-"hah,taw takut no ampa",memang la ketaq lutut,br sem 2 kot.. hehe
Yang paling best Suparjo ja,dia msk bilik sapa tah,amik sejadah,trus wat2 cm semayang,
memang cover paling cun la dia 2,:-)

xxxxxxxxxxxxxxx

 Semester 2

Masuk sem 2 ja aku dah mula byk men dah.. knai dah selok belok sket kan,
jd byk men la,keja kuar... kena plak ada det free kerajaan bg kan
lagi la sakan budak2 br kuar kampung cm aku neh,hehe,tp stat sem 2
aku byk keja sket la,dah stat duk nyibuk ngan persatuan,org x suh pun
tp duk nak pi nyibuk jgk kan,hehe,kecoh sungguh mamat neh kan??
Tp menda aku minat,aku wat ja la,tp memang ada risk la,aku jd x minat nak 
pi klas dah,keja monteng ja,haish.. jgn jd cm aku,lec pun meluat dah nak antaq surat
amaran, x makan saman pun kan,haish..
Senior habaq dah,sem genap neh sem susah nak skor,kena byk blajaq,tp budak2
yg baru nak kenai dunia neh dia bukan heran dah,keja nak bejalan ja kan,
tambah ada membe2 bilik cm tora,abe,pinggu,bing,memang kami enjoy sakan la,hehe
aku ngan bing x pi klas en hasmad dekat sebulan lebih kot sem 2.. berturutan plak 2
memang petanda awal nak lingkup paper dah la mcm neh..

Kena plak sem tu jth bulan posa kan,lagi la malas nak pi klas..
keja berjaga sampai sahur.. pas2 men game...
2 x msk lagi kena taha godaan ngan pinggu yg jd "Pakar Beli Nasi Kandaq"
jenuh tahan dia keja offer ajak monteng posa makan ns kandaq..hehe
GAME-salah satu menda ngoi aku wat sem 2.keja men game n tgk orang men game
Game budak bilik aku keja men time 2 game PES ngan WORM,lawan ngan membe2..
berjam2 la jwbnya..

Jgn tanya la assigment aku yg kena reject,memang ada la kan.. Aku ingat lagi Pn Rashidah
memang marah sungguh dia aku antaq assigment lewat,abes markah aku,fail dua2 test,hasil dia,aku dapat carry mark 10 ja dr 40,haha,hebat sungguh kan??
dah nak hujung sem,baru la aku kalut nak study,exam dekat dah ooii..
Bilik Lah,Kaduk,Sani,Zul la tempat aku menuntut ilmu..
thanx byk la kat depa ajaq aku sampai paham,lepas gak semua paper sem 2.. :-)
Sem 2 jgk la cerap panjat pagar uitm sbb nak overnite,haha,kena ligan ngan pak guard,taw tkt budak pendek 2,hehe,sem 2 bilik aku kena rush ngan uztaz basir sbb abe pi men mercun das,aku dah kata jgn ikup ckp pinggu 2,dia nak ikut gak..
kan dah kantoi beradap.. bing plak kantoi mercun 1 beg,haha,rugi ja beli,sep bek la depa kena hukuman bersihkan bilik ja...
mcm2 cita la sem 2 neh.. dia stat nek tocang dah duk wat mcm2.. :-)

xxxxxxxxxxxxx
 

Semester 3

Sem neh aku duk bilik ngan geng2 senior plak dah.. duk ngan malik n mureq n loloq,
seb bek la depa neh okay ja,hehe,mureq besa la mulut laser dia 2,ada gak la perang antara part 3 n 4 sbb mulut dia 2,kes nak wat dinner ja pon,hehe,tp budak2 menda kecik pon ley jd gdh kan,tp xpa la,menda dah lama,dah maafkan pun,hehe,loloq-keja teriak atas katil sal awek.aku ngan tora duk keja gelak kat dia ja,hehe,sian dia,duk kena gelak
ngan kami,hehe,dia muka ja ganas,tp ati bek.. keja jual ayaq kat malinja nuh,
orang kanan dia abe la kan,otak bisnes punya mamat neh,nama pun budak bisnes kan,:)
Sem 3 neh la tora keja perang ngan awek dia.. tiap2 hari ngadu sal awek dia.. aku ngan abe sampai nek lemas dah,hehe,paling aku xley lupa,depan membe aku-Cipi,dia layan lagu
rap.. tp bila duk dua ngan aku,dia layan lagu newboyz ngan penuh perasaan..
aduh... sabaq ja la aku neh duk dgr dia tarik lagu sjarah mungkin berulang tu ngan penuh 
feel..Bila dia kantoi ngan cipi senang ja jawapan dia-"Aku nie budak kampung ja cipi,tu yang aku layan newboyz.." adoooiiiiiiiiiiiiiiii.....

Malik@asif neh plak jenis senyap ja,budak pandai.. tp bila dia ngamuk,memang gila la kan,hehe,slalu dia akan ngamuk sbb xley jwb exam ja.. menda2 len aku x pnah tgk la..
Time neh duk sebelah ngan geng2 senior bilik aku 2,depa neh suka melawak.. ada skali 2,kami sebilik x pi mayang jumaat sbb tdo,depa mai ketuk bilik,panggil kami,pas2 ckap kat aku,"john n david,bgn la,org dah balik mayang neh" aduh... pedih btoi time tu,pggil kami ngan nama kristian,haishh,sabaq ja la...

Bab study?? besa ja sem neh,g klas okay la sbb duk ngan senior depa kerap kejut..
jd xda masalah sgt la nak pi klas..aku pun x byk jalan sgt dah...
tp sem 3 neh sampai bila2 aku ingat.. sbb ngan bantuan budak2 part aku,kami berjaya wat dinner kat hotel sunway penang 2..byk support yang wat aku rasa bertuah sgt duk ngan depa neh,:-),paling aku xley lupa.. pengarah jumpa exco pengangkutan aku kata xmau bg bas sbb
kami mintak 5 bas,dia nak bg 2 ja,tp nak jd cita,time tu dekan akaun dr shah alam mai,trus dia msk bilik bg 5 bas kat budak2 akaun neh,hehe,lawak la dia 2,tp bg kami tu luck kami la..

 


Sem neh jth bzday aku.. 20 january.. memang duk agak nek makan tepung da neh..
tp abe kata nak potong janggut aku time bzday..
aku bwk kuar amaran darurat dah.. ampa potong janggut aku,aku ligan satu malinja neh,
jd depa x brani wat la kan..
Time hari "penyembelihan" aku nyerah diri ja la sbb bzday aku disambut seminggu lewat kes aku bg alasan nak study ada kuiz,hehe
depa ingat pun kira bgs dah la 2 kan?? 
Yang bestnya,depa beli kad untuk aku..
depa pancing au suh baca kad 2... aku baru baca 2-3 patah perkataan..
DUSh!!! pala aku dah kena ngan teloq.. apa lagi,tepung semua nek la,huhu
sakan depa hentam aku malam 2,tp xpa la menda neh fun ja,hehe,tp yang x fun nya..
ngah kami duk sronok sambut,En hezrie si warden blok sebelah lalu plak dah...
adoi.... kantoi lagi.. muka penuh tepung.. memang kena la.. yang hampeh depa tgk en hezrie,jalan tinggal aku wat cm x nmpk en hezrie 2,tp skali dia panggil semua da.. hehehe
Ajib ngan tora guna taktik naruto duk sembunyi blakang tiang blok,tp malangnya perut tora ke depan jd nmpk n kantoi jgk,hehe,marah ajib kat tora..seb bek kami kena bersihkan lantai 2 ja sbb kena tepung,hehe
Thanx la kat depa ingat bzday aku.. tp satu yang aku xley blah,kad depa bagi tu,kad muka babi.. adoi.. kasaq sungguh ampa ni no.. hehe,tp bila aku tnya depa kata depa x sedaq pun menda 2,yakah neh,hehe

Dah2... aku na men game neh,nanti aku sambung lg 3 sem punya cita na.. :-)

Thursday, September 2, 2010

My Zoo,:-)

Rindu kat Budak2 zoo time diploma dulu.. :-)


Binatang-binatang yang aku kenal,:-),

Auk,Auk-Mcm mana dia dpat nama neh pun aku xtaw,hehe,sedaq2 dah kena
               panggil cm2,haha,haiwan yg paling setia,dulu gay 4ever,
               skang dah ada ati dalam taman,:-).kuat menyalak,keja mencarut,haha

Kambing-Stat dr nama dia la binatang neh,pas2 abes dekat satu batch semua kena
               nama binatang,haha,byk nama binatang bing la yang bagi,nsb bek dia dapat
               bunga yang rock abes,:-)

Monyet-Monyet yg emo,memang sgt2 mcm monyet,terlompat2,haha,rindu
              nak tgk nyet kira kipas sbb kalau dia kira kipas aku ngan sape boleh
              maki dia,haha,kan nyet kan??

Katak- Dia lmbt sket dapat nama,tp tetap ada,haha,keja panggil hujan,tp dia katak tua dah..
             katak ngan mulut paling pedas,haha
  
Memerang- Haha,yang nie haiwan yg dapat nama sbb kehebatan gigi dia,ampa xtaw,
                    dia dasyat gila kot bab mengGIGIt neh,hehe,seb bek dia ada ngan aku
                    sampai kat arau,ley aku sepak terajang tiap mlm,hehe,dewa PES,keja dia
                    tayang gigi ja,haha,duk ngan dia aku dapat silau kejayaan,bukan sinar,haha

Pari- Mcm mana dapat nama pun aku xtaw,sbb mata sepet sket kot,haha,dulu xdan
         abes skali ngan kami,tp skang dekan tiap sem kot.. kagum gila aku,haha,
         pari yg slalu buh buah penutup yg sempoi,haha,

Biawak- Keja curi teloq,dulu budak nerd rambut ala backstreet boy,skang suda rockstar,
              ckp byk,tp skali dia serius,aku pun terdiam gak,haha,ingat tak Gebuik.!!
              Angkat F**k,haha

Ayam katik-haha,ayam gila game,aku pun xtaw cmna ayam boleh men game sampai x
                   pi klas n x tdo,ayam katik plg comei,haha,kalau pi umah dia,mak dia mesti
                   tanya aku,"sem depan am nie ada lagi x kat uitm??" aku ingat punya
                   soalan 2,hehe

Penguin - Penguin muka nerd ngan falsafah "org gila ja pi library,org bodo ja study",haha
               msk kuar uitm jd hobi dia,skang dah hebat,budak dekan,MPP,paling hebat,dah
               ada awek oooo.... hehehe

Oink,Oink- dia neh dapat nama cr pasal sendiri,haha,org tanya kat kem,hg nak nak nama
                    binatang apa?? dia jawab,B**I la ampa neh,kan dah dapat nama 2,hehe,:-)

Ulat Bulu- dia dpat nama neh kat nashmir,haha,last2 kena gak nama binatang kat dia,hehe
                   la neh keja hotel dah,hebat dah,hehe

Ikan Lohan- Dapat nama sbb dahi jendul timbul ke dalam(bak kata nabil) dia yang mahai 2,
                      haha,byk aset lohan neh,haha,x msk bumper lagi tu,baru dahi br,hehe

Badak@ryhno- haha,yang nie jgn tanya mana mai mana nama dia,ampa tdoq ngan dia satu
                         malam ampa taw la sbb apa dia dapat nama 2,hehe,penghalau
                         nyamuk@misteri nusantara(aku cnfrim gelak kalau tgk video 2,haha)

Itik- Muka jambu dah,skali kuar sora.. alamak,itik pulang petang da.. hehe,tp sora ckp ngan
        pompuan sora macho la,ngan kami,keja duk jerit "mai la,mai la,ingat aku tkt ka"
        (ngan sora itiknya) haha,anak atan yg paling buas skali,hehe,skang dia kata dia
        insaf dah..:-)

Dubuk- Binatang gila yg keja wat menda gila,dia ngan org minyak punya keja,x psal2 ja
              kami kena kejaq kat Sunway Carnival ngan guard2 kat c2 sbb pecahkan troli
             depa,haish,buas sungguh,haha

Kura-Kura- bek ja kura2 neh,hehe,skang ampa taw dak dia terer kot men futsal,jgn terkejut
                   tgk dia men futsal la neh,dah buang cengkerang dia dah,hehe

Kuda- Dapat nama sbb tinggi,hehe,tp budak bek neh,diam ja dia,hehe

Bear- Tokan kat malinja dulu,hehe,nama sebenar dia pato ac milan,haha,muka sama cukup,
          hehe

Semut gatai-nama aku bg kat aie,hehe,br ja neh,hehe,duk panggil amud sgt,hehe

Kucing Hitam - Aku bukan racist,tp dia dapat  nama neh memang sbb kulit dia,haha

Panda- adalah aku sendiri,sbb kuat tdoq,mata lebam,haha

              dan kami punya penjaga zoo adalah

Orang minyak- dia ja xda nama binatang,tp dia la paling lawak,cm bobby adnan sempit 
                          perangai dia,duk ngan dia cnfrim gelak punya,haha

Beberapa binatang yg dilukis oleh ayam,:-)

Pada semua geng2 zoo,aku rindu gila kat ampa weh.. 
duk ngan ampa memang terbaik gila la,mcm2 kita 
wat skali,cm nak nangis pun ada time tulih neh,huhu,
nanti bila2 kita jumpa semua blk weh,wat party costume,haha,br kena ngan tema zoo kita,hehe


Ampa semua memang terbaik.. aku duk mana pun
aku cnfrim akan ingat kat ampa punya.. harap ampa
cm2 gak la no,:-)


sekian....

P/s-nama kami bagi neh cuma untuk main2 dan gurauan antara kami,bukan 
      duk menyamakan diri kami ngan binatang,:-)

Monday, August 30, 2010

Bukankah Kita dah Merdeka??

Some story about "MERDEKA"


Sambutan Ke 30

Aku baru 8 bulan,jd xtaw apa sal merdeka,mungkin time tue mak duk marah2 budak
kat taman sebab bising n wat aku terjaga,:-)


Sambutan Ke 35

Cukup 5 taun aku hirup oksigen kat Malaysia neh,segar lagi sbb x byk habuk lagi
time tue,:-) 31 Ogos-kat tv nmpk ada orang pakai baju Bendera Malaysia,
nyanyi n menari-aku ikut menari  tanpa sedikit pun tahu apa itu "MERDEKA",:-),
Mak n Abah senyum je tgk anak jantan buas neh,:-)


Sambutan Ke 38

8 tahun-31 Ogos datang lagi,kat skolah ada perhimpunan,ada ucapan,ada program,
aku tertanya  Napa kena Sambut Merdeka?? Sapa Merdeka tue??
Tanya cikgu,tp maybe sbb aku budak2 tak sunat lagi,jd jawapan nya mudah
-Hari Untuk Kita Berseronok-oh,yeke,boleh happy2 la 31 Ogos nie kan??
-Mak n Abah bwk tgk orang buat barisan mcm aku buat kat skolah slalu
dan pakai mcm2 jenis baju n lambai-lambai,31 Ogos nie memang best la,:-)



Sambutan Ke 41

Darjah 5-cikgu bagitau dalam kelas-Merdeka nie bermaksud kita bebas dari penjajah,
bebas dari kuasa mereka dan bebas untuk mengamalkan budaya dan pemerintahan
kita sendiri,mengamalkan demokrasi berbilang kaum..
"Tunku Abdul Rahman"-mungkin bukan pertama kali aku dgr-
tp kali nie br aku taw dia orang penting dalam "MERDEKA" nie,:-)
Dah taw kenapa orang wat perbarisan.. :-)


Sambutan Ke 44

Aku dah Form 2.. baru nak kenal dunia remaja,slalu tgk membe2 pakai baju2 yang
pelik,fesyen2 aku x pnah tgk,bila tanya KENAPA?? Eh,nie fesyen barat,takkan hang
xtaw kot,kita kena la ikut trend,br la sempoi-yeke? Tp Bukankah Kita Dah MERDEKA??
Kenapa kena ikut depa lagi?? Mana kebebasan tuk mengamalkan budaya kita??

Sambutan Ke 47

Dah form 5 dah pun... Merdeka?? xda makna apa pun tuk sorg budak nak amik 
SPM neh,makna merdeka pada kami ialah abes jawab exam,:-),Penghayatan??
Xda untuk Remaja yang x reti nak hargai erti merdeka nie,bg dia,merdeka ataw
tak,sama ja,janji dia bebas wat apa saja,jalan mana saja.Nak taw apa budak nie buat time 
31 Ogos?? Dia pi tgk cita Puteri Gunung Ledang lepas dapat duit hasil xcident ngan
tauke projek mana tah-thanx to adik dia yang samseng n hampir nak pecahkan cermin
keta tauke yang langgar depa tu,-takut punya pasal,tauke tu bagi RM150-MERDEKA!!
Boleh pi shopping n tgk wayang!!-Langsung x reti nak hargai erti merdeka.

Sambutan Ke 50 

Dah 20 thn dah pun rupanya.. kali nie sambut merdeka dalam Universiti ja.. tp sejak 
msk pusat pengajian tinggi nie.. pemikiran mula berubah.. byk keraguan tentang erti sebenar
Merdeka.. fizikal nya bebas... Tp Minda dan cara berfikir?? cara hidup?? Semuanya masih 
Bergantung pada penjajah dulu kan?? Kenapa ya?? Bukankah Kita Dah Merdeka??
Perbalahan kaum tetap ada.. makin menjadi.. yang hebat trus gunakan kita tuk kepentingan 
peribadi,ada agenda sendiri,-JGN HIDUP HARMONI-,kalau harmoni,mcm mana depa
nak jadi hero?? Nak jd ketua yang hebat?? Apa yang tinggal tuk depa juangkan?? 
jd semarakkan api perkauman-baru la depa datang di celah2 kekalutan tuk jd hero 
bangsa masing2.. Hero dijulang,maruah di sepak terajang....Merdeka kah mcm nie??




Sambutan ke 53..


Tertido..... DUM!! DUM!!! -bunyi mercun menandakan sudah masuk waktu MERDEKA..:-)
Terkejut jugak la aku dgr bunyi mercun 2.. ada sambutan jugak thn nie.. Erti Merdeka??
Mencari kebebasan untuk mengamalkan nilai murni dan budaya sendiri dalam negara yang
berbilang bangsa...Tp sedih... sehari sebelum Merdeka..terpampang di dada akhbar-
Amik Tindakan ke atas N****ee... Kenapa ada lagi yang mcm neh?? 
mana hilang nilai bangsa?? mana hilang erti merdeka?? mcm2 nista kita dengar..
Bukankah Kita Dah Merdeka??
 
"Kaum A dan C nie x guna btul,nak apa lagi dari kita??,x cukup ka apa kita bagi??"
"Kaum B guna kita,tindas kita,kita ptt dapat lebih lagi.. kita berhak,kita juangkan!!"

Apa semua nie?? Dah 53 thn kita merdeka.. Bukan senang nak dapat Kemerdekaan tu..
Byk yang telah kita korbankan.. Tp sampai sekarang kita x reti nak hargai... cuba kita hidup 
zaman sebelum merdeka... Mungkin hero2 bangsa td lebih menghargai satu sama lain..
Jgn kita ego dengan bangsa sendiri.. Jgn kita rasa hebat dengan bangsa sendiri..
Belajar la tuk terima satu sama lain kalau nak hidup harmoni..
bukan demi Parti A,Parti B,atau Parti C,tp untuk generasi akan datang.. 
Belajar la tuk tolak ansur.. belajar la untuk bersyukur dengan apa yang diberikan..
Belajar lah untuk menghormati bangsa masing2..
Hero-hero bangsa... berhenti la tuk jd hero.. jgn guna kami untuk kepentingan sendiri..
Kami xmau semua nie.. Kami xmau gaduh mcm nie... Kami tak mau tindas sapa2...
Kami nak harmoni...... 


Sudah 53 tahun... sepatutnya kita belajar untuk bersatu padu... supaya kita kuat.. 
xda la orang senang2 nak angkat "BENDERA" dan ganyang kita...


Merdeka lah kita dengan minda dan fizikal bebas dari semua yang negatif..
Bersatu Padu la kita atas nama MALAYSIA.... :-)

Sunday, August 29, 2010

KEMAS vs SMART

Kita slalu dgr perkataan Kemas n Smart kan?? Ala,kemas dalam Bahasa Melayu,smart tu
dalam english la kan?? Hoho,ampa salah tue... ada definisinya sendiri kemas dan smart itu sebenarnya..
nak taw cmna nak bezakan antara kemas n smart person?? Meh cni aku tunjuk meh,
Kita guna method interview na..Soalan sama tp jawapannya akan sama skali berbeza...:-)





Q: Hang skolah kat mana dulu??

Kemas: Aku skolah geng2 budak2 jahat dulu,besa la 2,takat kena ligan ngan cikgu,
              dekat nak kena buang skolah jgk la.(padahal budak nerd kat skolah)

Smart:  Aku skolah besa2 ja pun,hang plak??

Q: Hang pernah gaduh tak??

Kemas : Takat nie aku gaduh x pnah kalah lagi la-(muka poyo pnuh bangga,sep bek
               x makan penerajang membe yang tanya td tu ja)

Smart :   Gaduh zaman budak2 tu adalah la,besa la,budak2,hehe

Q: Aku tak reti la buat menda neh,hang reti tak??

Kemas: Eleh,menda senang cmnie pun hg x reti buat ka??-(sambil gelak setan)

Smart:   Takpa,mai aku tolong hg,:-)


Q: Aku dapat byk nie ja pi menembak td,hang??

Kemas: La,byk tu ja ka,aku dulu dapat byk gila,bla,bla,bla-(cita sal dulu yang
              tah btoi ka tak)

Smart: Ok la tu,byk la tu,rezeki hang takat tu ja kot rini.

Q: Ish,hang nie pandai la,hebat btoi la..

Kemas: Besa la,tgk orang la beb,senang ja aih-(jawapan yg wat kita tobat x puji
              dah pas2)

Smart:  Ish, xda la,nasib ja tu.. :-)


Q: Abang hang kerja apa??

Kemas: Abg aku rockstar la,ramai gila peminat dia,ada gak yang mau kat aku-(jawapan
              paling celaka aku pnah dgr)

Smart: Abg aku keja goverment ja pun,boleh la takat tu..

Q: Hang ada awek tak??

Kemas: Aku dulu ada dekat 20 orang awek jgk la,depa yang mau kat aku,bukan
             aku mau kat depa-(kalau hang tu Brad Pitt ka, aku ley trima lagi jawapan neh)

Smart :  Ada dah la,tu pun seb bek ada orang mau kat aku,hehe

Q: Hang tak pujuk ka awek hg majuk??

Kemas : Nak pujuk watpa,buang masa aku ja,ala,nanti mesti dia mai blk kat aku
               punya,mampuih pi kat dia la-(cnfrim ampa kena tinggal pasneh)

Smart:  Nak pujuk la neh,adus,pening pala aku dia majuk pulak..

Q: Ish,tak berani aku wat menda neh,hang berani ka??

Kemas : La,nak takut pa,aku duk wat slalu dah,besa ja aih,anak Pak Mail kampung
              Dusun kot neh..(sok Pak Mail mai jamin ampa kuar lokap)

Smart :  Tu la,aku pun takut gak neh,kita x payah wat la,cam bhaya ja neh..

Q: Ish,hang btoi ka reti wat menda neh??

Kemas-Reti la,hg duk diam dah la,aku taw la apa aku buat-(Pastu abes melingkup
             semua menda)

Smart: Aku reti la sket-sket,tgk la takat mana aku reti buat. 


Tu dia,ampa taw dah kan beza antara KEMAS ngan SMART... memang sakit ati
 kita duk ngan orang yang kemas truk neh,tp sabaq ja la...Depa dah memang mcm 2,maybe
 depa nakkan perhatian,ataw maybe depa neh cita2 nak jd artis tp x kesampaian kan..
  kita layan ja la depa..sabaq la la,kalau dah melampau sgt,buh ja blk,bg depa sedaq sket..
  Mau kena peringat gak geng2 kemas neh,kalau depa hebat,ada lagi orang hebat dari depa,
   tp xda la bermegah2 sgt kan??

 
Aku pun kadang2 ada gak wat perangai kemas neh tanpa disedari,tambah2 sal bola,hehe,
Tp standard la kan,manusia-bukan baguih mana pun,dia jatuh dia sedaq la,hehe
Kalau nak orang suka kita,jgn duk kemas memanjang.. orang x suka menda tu..
Merendah diri la sket walaupun kita tue hebat..Orang suka bila kita merendah 
diri,lagi ramai hormat kita... :-)

So,jadilah orang yang smart bukan kemas okay?? ingat slalu n slamat beramal..hehe :-)

Sekian..


P/s: ini tiada kena mengena ngan hidup ataw yang mati,kalau ada yang terasa,sila berubah,:-)

Friday, August 27, 2010

What they want from us....


We work hard to get them.. but when we got them,it always ends there rite??
"Dah dapat x payah la nak romantik2"
"Dulu nak ngorat memang la kena wat mcm2"
"Ala,x larat la nak feeling2 sgt neh,byk menda lagi nak wat"
"Aku bz la skang,x da masa la nak mcm dulu"
"Dah bosan la,asyik wat menda yang sama ja"
"Ish,dia dulu lain,skang lain"
"Aku makin x paham la dia neh"



YUP!!! 2 la ayat yang slalu kita bwk kuar kan?? tp pnah x kita taw apa yang depa nak sebenarnya??



                                           What they want from us???
 
"Someone to be there wif them when they r sad.. not only to 
    comfort them but to give courage to them.."


    "Someone to share everything...everything,what they luv,hate,
their emotion,their story..."


"Someone to give attention to them.. they didn't ask
we give all the attention.. just a little bit.."


"Someone to talk.. not to yell at them.. "


"Someone to give comitment.. not just playing around wif them"


"Someone to love them... because of what they r.. not because of 
their physical attraction..."


"Someone to understand them.. not to blame them.."


"Someone to said...i'll do anything for u.."


"Someone that can be call a MAN.."

Make sure you give all that to them because you are 
  their MAN..
Because you are
their LOVE...
Because you are 
their "SOMEONE"...

We said they are so arrogant and stubborn
but something that we forgot..
they still "WOMEN"..
they still need us..
need to be love..
so show them our love...

 


video